HVO

 

Humanistisch Vormingsonderwijs: Leren om vrij en betrokken te denken

 

Op onze school vinden wij het belangrijk dat kinderen leren om kritisch, onafhankelijk en met respect voor anderen naar de wereld te kijken. Daarom bieden we Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) aan. In deze lessen krijgen kinderen de ruimte om na te denken over zichzelf, hun omgeving en de samenleving. Het helpt hen om hun eigen waarden te ontdekken en te ontwikkelen, terwijl ze leren omgaan met verschillende meningen en perspectieven.

 

Wat is Humanistisch Vormingsonderwijs?

HVO is een vak waarin we aandacht besteden aan:

  • Zelfbewustzijn: Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? Kinderen leren hun eigen identiteit en ideeën beter begrijpen.
  • Respect en dialoog: Hoe ga ik om met anderen? HVO helpt kinderen respectvol om te gaan met mensen die anders denken of leven.
  • Kritisch denken: Waarom denk ik wat ik denk? Kinderen leren zelfstandig nadenken, vragen stellen en verbanden leggen.
  • Betrokkenheid: Wat kan ik bijdragen aan de wereld? Ze ontdekken hoe ze op hun eigen manier een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun omgeving.

 

Waarom HVO?
  • Ruimte voor ontwikkeling: Kinderen leren in HVO dat het oké is om te twijfelen, te zoeken en vragen te stellen. Dit geeft hen zelfvertrouwen om hun eigen pad te kiezen.
  • Leren in verbinding: We leven in een diverse maatschappij. HVO helpt kinderen om in verbinding te staan met anderen, zonder zichzelf te verliezen.
  • Praktische levenslessen: Van samenwerken tot morele dilemma’s bespreken: HVO bereidt kinderen voor op de uitdagingen van het leven.

 

Hoe werkt het?

HVO wordt bij ons gegeven door juf Mary. Alle kinderen vanaf groep 3 hebben één keer in de week HVO-les in een halve groep. De lessen zijn laagdrempelig en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Door middel van creatieve werkvormen, gesprekken en samenwerkingsopdrachten maken ze op een actieve manier kennis met belangrijke levensvragen.

 

Een waardevolle basis voor de toekomst

Met HVO willen we kinderen niet alleen voorbereiden op de maatschappij, maar ook op het maken van bewuste keuzes in hun eigen leven. Het leert hen verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf én voor anderen.